Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Usvojen budžet BiH u iznosu od 1,35 milijardi KM; Amidžić: Budžet dovoljan za normalno funkcionisanje (VIDEO)

19 Juli 2024
2 min.
Usvojen budžet BiH u iznosu od 1,35 milijardi KM; Amidžić: Budžet dovoljan za normalno funkcionisanje (VIDEO)

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnoj proceduri usvojen je budžet BiH za 2024. godinu u iznosu od 1,35 milijardi KM.

Za usvajanje Budžeta je glasalo osam delegata, a šest je bilo protiv.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić rekao je na sjednici Doma naroda parlamenta BiH, obrazlažući ovogodišnji Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, da budžetski okvir iznosi 1.355.400.000 KM, što je za 40 miliona KM više od prošlogodišnjeg, i da će svi budžetski korisnici imati dovoljno sredstava za normalno funkcionisanje.

Amidžić je objasnio da je Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara ove godine dobilo umanjen budžet, jer je u prošlogodišnjem ostao 31 milion KM neutrošenih sredstava.

On je podsjetio da je budžet u BiH svega dva puta na vrijeme usvojen i da se uvijek ulazilo u privremeno finansiranje i da je to stvar složenih političkih odnosa u BiH.

– Nisam zadovoljan strukturom budžeta, on je stvar političkog dogovora – rekao je Amidžić.

On je u obrazloženju naveo da je napravljena mala izmjena u predloženom budžetu i da je Memorijalnom centru u Srebrenici povećan iznos za 100.000 KM.

On je naveo i da je kroz novi budžet uokvireno još milion KM za rješavanje problema klimatizacije u zgradi zajedničkih institucija.

Amidžić je dodao da je uredna otplata spoljnog duga BiH i da je ovim Prijedlogom budžeta za finansiranje spoljnog duga planirano 1.430.000.000 KM, i to Federacija BiH 940 miliona KM, Republika Srpska 470 miliona KM, Brčko distrikt oko 16 miliona KM i zajedničke institucije pet miliona KM.

– Plan rasta nije u budžetu jer nije još odobren i operativan, ne zna se ko će biti krajnji korisnici – rekao je Amidžić.

Podsjećamo, u utorak je Predstavnički dom PSBiH usvojio budžet i on sada stupa na snagu.

RTRS

Povezani članci

Ubijen maloljetni migrant u Bihaću

U sukobu migranata u Bihaću jedno lice je smrtno stradalo, a u toku je potraga za počiniocem, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona /USK/. Prema izvještaju iz policije, sukob više lica dogodio se juče u 18.25 časova na gradskom šetalištu u Borićima, u neposrednoj blizini migrantskog kampa u kojem su smještene osobe iz […]

U Spomen-parku Garavice kod Bihaća postavljena ratna zastava BiH

Ratna zastava BiH postavljena je u Spomen-parku Garavice kod Bihaća, gdje je na najbrutalniji način pobijeno desetine Srba u Drugom svjetskom ratu i gdje će danas biti obilježene 83 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj djece. Zastava je na mjestu gdje to nije dozvoljeno, čak ni po federalnim […]