Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Žene preduzetnici zaslužuju mjesto u privredi Srpske

03 Oktobar 2024
3 min.
Žene preduzetnici zaslužuju mjesto u privredi Srpske

Žene preduzetnici pokazale su se kao izuzetno požrtvovane, studiozne, da ozbiljno pristupaju poslu, te da zaslužuju da dobiju mjesto u privredi Srpske i BiH, izjavio je danas na Jahorini predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

Otvarajući sedmu konferenciju preduzetništva žena u Republici Srpskoj “Kroz promjene do uspjeha”, Ćorić je izrazio zadovoljstvo radom ovih žena, te naglasio da će ih Privredna komora Srpske uvijek podržati.

Prema njegovim riječima, današnja konferencija je prilika da se žene na jednom mjestu sastanu, razmijene iskustva i umreže se, jer se nakon ovakvih događaja stvore nove poslovne aktivnosti.

“Privredna komora će biti posvećena ovoj vrsti djelatnosti. Već smo u fazi pripreme projekata o ženskom preduzetništvu i mislim da smo na dobrom putu da dobije svoje mjesto u privredi Srpske i BiH”, rekao je Ćorić novinarima.

On je napomenuo da je Privredna komora jedna od prvih institucija u Srpskoj i BiH koja organizovano prati i promoviše žensko preduzetništvo, podsjetivši da je u proteklom periodu realizovala nekoliko projekata.

“U okviru tih projekata imali smo niz edukacija, uvezivanje privrednih subjekata gdje su žene lideri ili vlasnici. Iznenadili smo se da su žene lideri u onim oblastima, gdje su uglavnom muškarci, kao što je teška mašinska industrija”, rekao je Ćorić novinarima.

On je istakao da će Komora imati niz manifestacija kroz projekte kao što je ovaj današnji Ambasade Švajcarske, koja je pomogla sa znatnim iznosom i koji će trajati naredne dvije godine.

Rukovodilac Programa u Ambasadi Švajcarske u BiH Almir Tanović izjavio je da švajcarska Vlada godinama podržava poboljšanje položaja žena u zemlji, kako ekonomiji, tako i u politici i drugim oblastima.

Naveo je da su prošle godine u saradnji sa Privrednom komorom Srpske, Fondacijom “787” i organizacijom “Nahla” razvili dugoročni program “Žene u biznisu”, kroz koji žele da pružimo podršku ženama koje žele da pokrenu bizini, napreduju sa i u komapnijama.

On je podsjetio da je u BiH broj nezaposlenih žena puno veći nego muškaraca, da su manje od 30 odsto žena vlasnici kompanija i to onih manjih, da provode duplo više vremena od muškaraca u neplaćenom radu i šest do sedam časova dnevno brinući se o djeci, starijima, domaćinstvu.

“Želimo da se povećaju prilike ženama i sigurni smo da su organizacije, kao što je Privredna komora Republike Srpske i partneri u našem projektu, jedan od koraka u tom pravcu”, istakao je Tanović.

On je poručio da će Švajcarska nastaviti da podržava rodnu ravnopravnost i veće učešće djevojaka i žena u BiH, kroz projekte u zdravstvu, lokalnoj samoupravi, strukovnom obrazovanju.

Izvršni direktor kompanije “Nelt” za BiH Suzana Sikimić izrazila je zadovoljstvo učešćem na današnjoj konferenciji, jer je žensko preduzetništvo važna tema za privredu Republike Srpske.

Ona je istakla da kompanija iz koje dolazi podržava inkluzivnost, da je konferencija prilika da se razgovara o važnosti promjena, te je pozvala žene da preduzimaju inicijativu i da rade na sebi.

SRNA

Povezani članci

Besplatni mamografski pregledi u Trnovu 12.oktobra

Dom zdravlja Trnovo i Udruženje žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke i reproduktivnih organa “FeminIS” organizovaće 12. oktobra besplatne mamografske preglede za 50 žena. Osim mamografskih pregleda, predviđeno je i besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, objavljeno je na sajtu opštine Trnovo. Pregledi su namijenjeni prvenstveno zdravim ženama starijim od 40 […]

Kompanikja “Mraz” donirala 1.500 uniformi za radnike Bolnice “Srbija”

Kompanija “Mraz” donirala je danas 1.500 uniformi sa mantilima za zdravstvene radnike Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu. Direktor ove bolnice Nebojša Šešlija rekao je da je ovo velika donacija za ustanovu, koja će sigurno vrijediti i poslužiti u naredne dvije do tri godine, saopšteno je iz Bolnice “Srbija”. “Posebnu zahvalnost dugujemo vlasniku kompanije `Mraz` Mladenu […]