Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Humanitarni prilog za Hram Svetog Nikolaja u Reljevu

14 Septembar 2022
2 min.
Humanitarni prilog za Hram Svetog Nikolaja u Reljevu

Hram Svetog oca Nikolaja mirlikijskog nalazi se u Reljevu u sjevernom dijelu plodnog Sarajevskog polja, na lijevoj obali rijeke Bosne. Ovaj divni hram pripada Mitropoliji dabrobosanskoj i prvobitno je bio podignut za bogoslužbene potrebe nastavnika i đaka Bogoslovije, čija zgrada se nalazi u neposrednoj blizini crkve. Sa gradnjom hrama je započeto 1884. godine, a zidanje i osvećenje istog obavljeno je 1886. godine, a troškove izgradnje snosio je imućni baron Teodor Nikolić, što svjedoči i natpis iznad ulaznih vrata. Godine 1917. crkva prestaje da bude kapela reljevskih bogoslova i u potpunosti postaje parohijski hram, koji je stajao na raspolaganju pravoslavnom življu Reljeva i okoline.

U toku prvog i drugog svetskog i poslednjeg građanskog rata hram nije pretpeo oštećenja. U prvoj deceniji 21. veka počinje se sa postepenim obnavljanjem hrama i ono što nam sada predstoji u narednom periodu jeste izgradnja nove ograde oko porte hrama. Zbog specifičnog položaja hrama u dolini, skoro svake godine ovoj bogomolji prijeti poplava zbog izlivanja rijeke Bosne. Upravo poplava iz novembra 2021. godine, podstakla je članove odbora Crkvene opštine Reljevo da stave na razmatranje prijedlog o izgradnji nove ograde, koja bi odbila rijeku Bosnu od crkvenog objekta, ukoliko bi se ova izlila. Molba za blagoslov je upućena Njegovom Visokopreosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Gospodinu Hrizostomu, koji je podržao ovaj blagorazumni prijedlog i podario svoj arhijerejski blagoslov.

Od tog trenutka Crkvena opština u Reljevu trudi se zajedno sa vjernim narodom da skupi određena sredstva koja bi bila dovoljna za početak realizacije ovog projekta. Međutim, zbog loše finansijske situacije Crkvena oština nije u mogućnosti da skupi iznos koji bi pokrio troškove gradnje, te upućuje apel svima da, koliko je u njihovoj moći, pomognu gradnju,ograde i time preduprijede moguće posljedice koje bi svaka eventualna poplava mogla da nanese ovoj svetinji.

Dobrovoljni prilog možete ostaviti u hramu Sv.Nikolaja u Reljevu ili uplatom na broj žiro računa 1610000073130057 koji je otvoren u Rajfajzen banci BiH.

Povezani članci

Ambasada SAD u Sarajevu: Antidejtonsko ponašanje Kluba Bošnjaka u Domu naroda

Delegati Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ponijeli su se neodgovorno, a njihovo ponašanje, odnosno blokada institucija na zajedničkom nivou je antidejtonsko, istakli su iz Ambasade SAD u BiH. Iz ove ambasade su istakli da su se SDA i članovi Kluba Bošnjaka odlučili na blokadu Doma naroda kako bi skupili jeftine političke poene […]

U sarajevske škole ponovo stigle dojave o bombama

U nekoliko sarajevskih škola su jutros zaprimljene dojave o postavljenim bombama. Ovu informaciju je za portal Klix.ba potvrdila portparolka MUP-a KS, Mersiha Novalić “U nekoliko škola je zaprimljen email o ovim dojavama, a obavješten je i dežurni tužilac KT KS”, navela je ona. U skladu sa ranije utvrđenim protokolom, pristupilo se evakuaciji učenika i osoblja […]