Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Iskorak na evropskom putu ne bi bio moguć bez Srpske, zastoj nastao u FBiH

19 Avgust 2024
2 min.
Košarac: Iskorak na evropskom putu ne bi bio moguć bez Srpske, zastoj nastao u FBiH

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ocijenio je da iskorak na evropskom putu ne bi bio moguć bez Republike Srpske koja je u ovom procesu konstruktivan partner, dok je zastoj nastao zbog političkih odnosa u Federaciji BiH.

Košarac je naglasio da pitanja u vezi sa usvajanjem reformske agende za Plan rasta i nastavak puta ka EU ne treba postavljati institucijama Srpske i njenim predstavnicima na zajedničkom nivou, zbog toga što je Srpska na temelju ustavnih nadležnosti i mehanizma koordinacije aktivno učestvovala u svim procesima, te dala više nego konstruktivan doprinos EU integracijama.

On je naveo da je politički fer i opravdano reći da je FBiH blokirala isplatu prve tranše iz Plana rasta, navodeći da je to loša politika i poruka, zbog toga što BiH politički problemi u FBiH dovode u situaciju da bude jedina zemlja na Balkanu koja je izolovana od korišćenja sredstava iz Plana rasta.

Prema njegovim riječima, uprkos činjenici da je zastoj prouzrokovan u FBiH, pojedini stranci i dalje koriste tendenciozne i pogrešne narative kako bi za to okrivili institucije Republike Srpske, navodeći da je to van svake pameti i apsolutno neprihvatljivo.

“Diskutabilna je i pozicija Delegacije EU u BiH, koja je vrlo često politički uslovljavala Srpsku. S druge strane, do sada ih nismo čuli da su jasno rekli da su problem i zastoj prouzrokovani u FBiH. Takođe, stiče se utisak da su prestali da zagovaraju zatvaranje OHR-a i odlazak stranaca iz institucija u BiH”, naveo je Košarac na “Instagramu”.

On je podsjetio da je SNSD insistirao na tome da se u paketu realizuje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što je bio dio plana deeskalacije političkih odnosa, kako bi se ubrzao put BiH u EU.

Isto je i sa reformskom agendom za Plan rasta, dodao je Košarac i rekao da je Republika Srpska iznijela jasne stavove i komentare u vezi sa mjerama iz reformske agende, poštujući ustavne nadležnosti i mehanizam koordinacije, obezbjeđujući punu vidljivost Srpske u procesu EU integracija.

“Postoje određeni politički napori dijela FBiH da, u sprezi sa dijelom zapadnog faktora, problematizuje i osporava definisani mehanizam koordinacije. Nismo naivni. Mehanizam koordinacije se ne može niti će se mijenjati, jer Srpska neće dati saglasnost na to”, naglasio je Košarac.

Košarac je ponovio da je Republika Srpska konstruktivan partner na evropskom putu, te da ostaje posvećena tome, uz poštovanje ustavnih nadležnosti i mehanizma koordinacije.

SRNA

Povezani članci

Danas tmurno i kišovito

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ nastavlja se tmurno i kišovito vrijeme uz pojačane udare vjetra u prvom dijelu dana, dok će suvo, samo ponegdje prolaznu kišu, biti u Hercegovini. Padavine će biti češće na istoku i sjeveroistoku, dok se na zapadu i sjeverozapadu očekuje samo povremena kiša, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. […]

Primopredaja RFID čitača i aj-ti aplikacije za skladište

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH primiće danas od Misije OEBS-a u BiH RFID /Radio Frequency Identification/ čitače i aj-ti /IT/ aplikacije za skladište CIK-a. Na ceremoniji primopredaje obratiće se predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić, šef Misije OEBS-a u BiH Brajan Ageler i ambasador Velike Britanije u BiH DŽulijan Rajli, najavljeno je iz CIK-a. Primopredaja će biti […]