Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Škipina: Jarhorina je resurs Pala koji se mora iskoristiti

05 Septembar 2024
3 min.
Škipina: Jarhorina je resurs Pala koji se mora iskoristiti

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina rekao je danas da je Jahorina resurs opštine Pale koji se mora iskoristiti.


“Jahorina treba da bude na usluzi svim građanima opštine Pale i svih institucija u Palama”, rekao je Škipina novinarima na Palama uoči javne tribina o temi “Šta Pale i Paljani imaju od Jahorine?”.

On je istakao da je Jahorna dio opštine Pale i da tako mora ostati, da su Pale i Paljani imali nešto od Jahorine, te da će se tek vidjeti šta će imati.

Škipina je rekao da je potrebna kvalitetna diskusija o tome koje stvari trebaju biti urađene u narednom periodu, te da je u otvorenom pismu Olimpijskom centru “Jahorina” u najkraćim crtama prenio stavove građana Pala.

On je dodao da je večerašnja tribina nastavak tog dijaloga i odgovora Olimpijskog centra “Jahorina” na otvoreno pismo.

Škipina je naveo da će pokušati da daju odgovore na sva pitanja građana i trasiraju dalje smjernice kada je riječ o opštini Pale i Olimpijskom centru.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek izrazio je nadu da će se na tribini dobiti odgovori na mnoga pitanja.

“Drago mi je da je većina prihvatila dijalog, a oni koji su u manjini izgleda da će ostati u manjini u svim ostalim procesima”, rekao je Elek.

On je naveo da se politika ne može voditi preko profila “Fejsbuka” i “Instagrama”, dodajući da je politika javna riječ, da moraju razgovarati i uvažavati činjenice i argumente.

Sekretar Udruženja hotelijera “Jahorina” Dragan Sokolović rekao je da Pale i Paljani imaju ogromnu privilegiju zato što se na teritoriji te lokalne zajednice nalaze sve turističke atrakcije koje ima Jahorina.

“Samo postojanje svih tih prirodnih atrakcija je dozvolilo razvoj Jahorine i grada kao turističke destinacije, razvoj infrastrukture i suprastruktura. Kroz tu poziciju Pale stvaraju ogroman broj radnih mjesta, ogroman prihod i veliki broj noćenja. Jahorina bez učešća lokalne uprave ne može da pravi velike korake naprijed”, poručio je Sokolović.

On smatra da lokalna uprava mora više da učestvuje u razvoju destinacije, u razvoju infrastrukture, a manje u razoju suprastrukture, kako bi se očuvale vrijednosti i turističke atrakcije.

“Mi smo naslonjeni jedni na druge i sinergijom moramo učiniti mnogo više, jer se mora ostvariti milion noćenja. Mi smo, nažalost, još daleko od toga”, rekao je Sokolović.

Odbornik PDP-a u Skupštini opštine Pale Vladimir Lučić rekao je da Pale imaju dosta koristi od Jahorine, ali da saradnja treba da bude obostrana.

“Kao što kažemo da Pale pomažu Jahorini, tako treba da pomaže i Jahorina Palama da bi smo u budućnosti mogli da imamo obostranu korist”, rekao je Lučić.

Organizator tribine je Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a cilj je da se analiziraju i unaprijede benefiti od turizma u opštini Pale.

SRNA

Povezani članci

Istočna Ilidža: Ukinut porez na nepokretnost, donesena odluka o neradnoj nedjelji

Odbornici Skupštine opštine Istočna Ilidža jednoglasno su danas usvojili odluku kojom se fizičkim i pravnim licima na području ove lokalne zajednice uvodi nulta stopa poreza na nepokretnosti. Posebna sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda zakazana je na inicijativu odbornika opozicionog SNSD-a i koalicionih partnera, koji su zatražili da se stopa poreza za fizička lica smanji […]

Jugović: Izgradnja toplane vrijedne 10 miliona evra

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je da je danas sa ministrom finansija i trezora u Savjetu ministara Srđanom Amidžićem razgovarao o izgradnji toplane u ovoj lokalnoj zajednici, ukupne vrijednosti 10 miliona evra, ističući da će uskoro biti riješena priprema tenderske dokumentacije. Jugović je naveo da je riječ o kapitalnom projektu i da su tri […]