Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Sokolac: Od Grada Istočno Sarajevo više od pola miliona za tri projekta

18 Novembar 2022
3 min.
Sokolac: Od Grada Istočno Sarajevo više od pola miliona za tri projekta

Grad Istočno Sarajevo izdvojiće u idućoj godini ukupno 580.000 KM za tri infrastrukturna projekta na području opštine Sokolac, dogovoreno je na nedavnom sastanku predstavnika ovog grada i opštine.


Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić izjavio je Srni da će naredne sedmice grad i opština Sokolac potpisati sporazum o zajedničkoj kupovini sokolačke Autobuske stanice, prema kojem će grad obezbijediti 150.000 KM, a opština 330.000 KM.

Ćosić je istakao da će grad krajem ove godine raspisati javni poziv za kompletnu izgradnju kanalizacije u naselju Batovo kod Knežine, projekta vrijednog 162.000 KM, i ponuđaču za radove ponuditi plaćanje u dvije rate, jednu od 81.000 KM u ovoj i drugu u istom iznosu u idućoj godini.

On je naveo da će kompletna rekonstrucija Ulice cara Lazara na Sokocu koštati 630.000 KM, a poprečnih ulica – Romanijske, Radomira Neškovića i Jove Jankovića ukupno 350.000 KM.

Za rekonstrukciju Ulice cara Lazara grad će u ovoj godini raspisati tender za dio radova i obezbijediti 350.000 KM, a u 2024. će dijelom iz budžeta i kroz kreditna sredstva doći do sredstava potrebnih za kompletnu rekonstrukciju te i tri poprečne ulice na Sokocu.

Ćosić je najavio da slijedi usvajanje plana kapitalnih investicija u budžetu grada za dvije godine i da ća za projekte u opštini Sokolac biti planirano još oko 700.000 KM u 2024. godini.

Za načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelicu ovaj sastanak je nastavak razgovora sa gradonačelnikom započetog prije šest mjeseci, na kojem je dogovoreno da opština otkupi Autobusku stanicu od sadašnjeg vlasnika i dio objekta ustupi Vatrogasnom odjeljenju Sokolac, te da grad Istočno Sarajevo učestvuje sa 150.000 KM.

Bjelica je naglasio da je dogovoreno da grad sufinansira projekat rekonstrukcije četiri ulice u gradskom naselju Sokolac i da opština za preostali dio nađe dodatna sredstva.

On je izjavio Srni da je podsjetio Ćosića da je lokalna uprava podnijela zahtjev “Putevima Republike Srpske” da raspiše tender za izradu projektne dokumentacije za treću traku preko Romanije u dužini od 20 kilometara – od Podromanije do mjesta Mokro.

Bjelica je naglasio da u ovoj dokumentaciji treba predvidjeti i izgradnju četvrte trake na dionici preko Ravne Romanije od restorana “Peđa” do Etno-restorana “Romanija” dužine dva kilometra na području gdje se planira graditi Sokolov grad i za potrebe razvoja turizma na ovom prostoru.

“Predložio sam i da pokušamo zajednički iznaći sredstva za prvu fazu projekta osvjetljavanja puta prema manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji i do Planinarskog doma `Crvene stijene` u dužini od šest kilometara”, naveo je Bjelica.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Strahinja Bašević, koji je učestvovao u razgovoru o projektima, izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom predstavnika grada i opštine, prema kojem će grad izdvojiti sredstva za tri bitna projekta.

Prema njegovim riječima, prva faza rekonstrukcije Ulice cara Lazara planirana je u 2023. godini, a druga u 2024, što podrazumijeva uklanjanje oštećenog asfalta, ugradnju tampona, izgradnju ivičnjaka i asfaltiranje.

Baševića raduje da je na pomolu i rješavanje problema vraćanja u funkciju Autobuske stanice na Sokocu, koja je u vlasništvu kompanije “AutoHerc” iz Gruda i nije u funkciji od početka januara prošle godine.

“Potpisivanjem i realizacijom sporazuma između opštine i grada rješava se gorući problem naše lokalne zajednice”, napomenuo je Bašević.

SRNA

Povezani članci

U Sokocu obavljen besplatan mamografski pregled 50 žena

U Domu zdravlja u Sokocu danas je 50 žena sa područja ove opštine obavilo besplatne preventivne preglede dojki mamografijom, rekao je Srni specijalista opšte hirugije Milorad Šupić. On je naglasio da će snimke i nalaze sa pregleda žene naknadno dobiti na svoje adrese. Šupić je rekao da je cilj organizovanja preventivnih pregleda podizanje svijesti kod […]

Baševiću 60,97 odsto, a listi SNSD-a 41,16 odsto glasova

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Sokolac Strahinja Bašević osvojio je 4.114 glasova na lokalnim izborima ili 60,97 odsto, podaci Centralne izborne komisije /CIK/ BiH sa svih obrađenih biračkih mjesta. Kandidat SDS-a – volja naroda Milovan Bjelica osvojio je 2.634 glasova ili 39,03 odsto. Na svih 18 biračkih mjesta evidentirano je 94,02 odsto važećih listići, nevažećih […]