Ravna planina banerRavna planina baner

Region

U Čačku održana komemoracija Bori Đorđeviću

07 Septembar 2024
3 min.
U Čačku održana komemoracija Bori Đorđeviću

Bora Đorđević je bio muzičar, pjesnik, patriota koji je istinski živio ono što je pjevao, radio snagom vulkana i riječima slikao život onakvim kakav jeste, izjavio je ministar kulture Srbije Nikola Selaković u Čačku na komemoraciji legendarnom rok muzičaru.

“On je opominjao i radovao nas, uvek sa mnogo ljubavi za svoj narod. Razumeo je sve naše nade i strepnje i širinom svog dara učinio da i mi živimo iskrenije i bolje”, rekao je Selaković na komemorativnom skupu Bori Đorđeviću održanom u prisustvu njegove porodice, članova benda “Riblja čorba”, mnogobrojnih javnih ličnosti i poštovalaca.

On je ocijenio da će Bora Đorđević, koji je vitez Sretenjskog odreda, Čačanin, Beograđanin, zvezdaš, Srbin i roker, zauvijek biti sa onima koje je naučio da prepoznaju ljepotu običnog dana.

Gradonačelnik Čačka i Borin prijatelj Milun Todorović podsjetio je na ljubav koju je Bora Čorba gajio prema rodnom Čačku i poručio da će ispuniti njegovu želju kada je riječ o posljednjem počivalištu.

“Ponosni smo što smo imali ovakvog umetnika, čoveka, rodoljuba i patriotu. Govorio si: `prvo sam Čačanin, Srbin, pa onda roker`. Često si bio buntovnik, a i bez razloga, ali uvek pravo u oči i lice. Svrstašćeš se uz veliku Nadeždu Petrović”, poručio je Todorović.

Komemoraciji su prisustvovale brojne ličnosti iz svijeta muzike, među kojima i Vlado Georgiev, Dragi Jelić, Zoran Dašić Daša, Goran Gale Kerber, majstor trube Dejan Petrović i pjevač narodne muzike Miroslav Ilić koji je poručio da je bila privilegija podijeliti sa Borom Đorđevićem zlatno doba muzike na ovim prostorima.

“Bilo je uzbudljivo i privilegovano. Ti na tvom, a ja na mom frontu. Što se mene tiče, tamo na tvom frontu bio si najbolji i najveći. S ponosom sam isticao da smo drugari iz škole”, rekao je Ilić.

Na komemoraciji su govorili gitarista i osnivač “Ju grupe” Živorad Žika Jelić, likovni umjetnik Jugoslav Vlahović, bokser Miodrag Perunović, kao i jedan od osnivača “Riblje čorbe” Miroslav Vicko.

Stalni član “Riblje čorbe” Nikola Zorić istakao je da je imao čast da u okviru ove grupe bude uz Boru pune 22 godine, navodeći da je Bora prije tri godine napisao pjesme za novi, posljednji album benda.

“Album `LJubav i smrt` ostaće nam kao zaveštanje Bore Đorđevića da ga podelimo sa vama. Borina porodica i grupa `Riblja čorba` imaće čast da njegove uspehe i priznanja čuvaju i neguju sa posebnom pažnjom i na pravi način”, rekao je Zorić.

Legendarni rok muzičar Borislav Bora Đorđević biće sahranjen danas u 14.30 časova na Gradskom groblju u Čačku.

SRNA

Povezani članci

Vučević: Vrhunac vodenog talasa na Dunavu između 24. i 26. septembra, ne očekuju se veći problemi

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da se vrhunac vodenog talasa na Dunavu očekuje između 24. i 26. septembra, ali da u Srbiji ne bi trebalo da bude većih problema. Poslije sjednice Kriznog štaba za vanredne situacije, Vučević je istakao da nema mjesta panici, te da veći vodostaj na Dunavu, a “nešto izazovniji kod Šapca […]

Srbin iz Zvečana izašao iz pritvora, osuđen na dvije godine zatvora uslovno

Srbin Slobodan Miletić oslobođen je iz pritvora i pred Osnovnim sudom u Prištini osuđen na uslovnu kaznu zatvora zbog navodnog napada na službeno lice. Miletića je sud oslobodio pritvora nakon što je priznao krivicu za “napad na službeno lice” i “učešće u grupi koja čini krivično djelo i huliganstvo” na protestu Srba u maju prošle […]