Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Elek: Poziv firmama da pokažu društvenu odgovornost, a ne da voda bude skuplja na Palama nego u Sarajevu

26 Avgust 2024
5 min.
Elek: Poziv firmama da pokažu društvenu odgovornost, a ne da voda bude skuplja na Palama nego u Sarajevu

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek rekao je danas da je Olimpijski centar pokazao svoju društvenu odgovornost i pozvao ostale firme da učine isto, a ne da kao paljanski “Vodovod” vodu skuplje prodaju Paljanima nego Sarajlijama u Federaciji BiH /FBiH/.

Elek je, govoreći o pismu koje je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damajan Škipina uputio Olimpijskom centru, a u kojem je ukazao na to da je planina “skupa” za Paljane, rekao da će greška biti ispravljena i da će Paljani imati povlastice na Jahorini, počevši od upola niže cijene parkinga.

“Riješićemo to i softverski i zakonski na Škipininu inicijativu”, rekao je Elek.

Elek je podsjetio da je Olimpijski centar “Jahorina” realizuje akciju besplatnog dijeljenja skija za svu djecu i besplatnog skijanja.

“Šta su dobili od drugih preduzeća? Šta su Paljani i djeca dobili od `Vodovoda`? Dobili su da plaćaju skuplju vodu od građana federalnog Sarajeva”, istakao je Elek.

Elek je rekao da je normalno da opozicija kritikuje vlast, ali da i na Palama i u Banjaluci postoji jedna partija koja se odmetnula i koja tvrdi da je dio “nakaradnog sistema”.

“Ako me iko slušao, slušao me bivši direktor `Vodovoda` na Palama Dejan Kojić. Sve što sam mu rekao on je uradio, ali ono što me ljudski povrijedilo je to da je više slušao Konakovića nego mene i obezbijedio jeftiniju vodu građanima Sarajeva, nego građanima Pala”, rekao je Elek i ponovo sve firme pozvao na odgovrnost.

On je ponovio da će Olimpijski centar “Jahorina” dati popust 50 odsto za žitelje Pala, ali i da očekuje da to učine i hotelijeri.

“Očekujemo i da `Dino park` na Ravnoj planini isto da 50 odsto popusta za građane Pala. To su sve teme o kojima moramo da pričamo”, rekao je Elek.

On je upitao gdje je novac koji je sa Jahorine otišao u opštinu Pale i naveo da ta lokalna zajednica nije ništa uložila u Olimpijski centar i da je za sva ulaganja garantovala Vlada Republike Srpske.

Elek je istako da je budžet opštine Pale bio osam miliona, a da je danas, zahvaljujući renti i uređenju 24 miliona KM.

“Gdje su ta 24 miliona KM? Ako se pitate gdje je novac sa Jahorine, evo, 69 tendera je otišlo u firmu `Stanišić`. Koja je to društveno-odgovorna promotivna kampanja te firme? Nemam ja ništa protiv te firme. Samo pitam. Da li to zaslužuje neko otvoreno pismo? Mislim da zaslužuje. Gdje su sportski kluboli kojima su oni pomogli? Dejan Ljevnaić je organizovao i napravio akciju podjele besplatnih skija. Kažu nakaradan sistem. Slažem se, jer ako jedna firma dobije 69 tendera, onda sistem ne valja”, poručio je Elek.

Elek je ponovio da je Olimpijski centar “Jahorina” pokazao svoju društvenu odgovornost i ukazao na to da je firma “Stanišić” građanima Pala dala “trovanje” zbog zračenja “M:tel” tornja koji je postavljen na zemljištu koje je u vlasništvu Ace Stanišića Demosovog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Kaže toranj ima papire, pa i Černobil je imao papire, pa pobi onolike ljude”, istako je Elek i naveo da je elektro-energetsku saglasnost za toranj “M:telu” potpisao Aco Stanišić.

On je rekao da je sistem koji to omogućava nakaradan. “Ne valja ništa, sve moramo promijeniti. Ako čovjek sam sebi može dati saglasnost, kako to može da bude”, rekao je Elek.

Elek se osvrnuo i na to da je Škipina u pismu tražio da se zabrani obavljanje vjerskih obreda na padinama i Jahorine i Trebevića, budući da su vjerski obredi intimni čin i podsjetio da je davno predložio da se na Jahorini otvore “sobe za molitvu”.

Elek je danas pokazo i meni restorana u vlasništvu Ace Stanišića na Trebeviću i ukazao na činjenicu da u ponudi hrane nema svinjskog mesa, kao i da je specijalitet kuće “veseli bosanac”.

“U Republici Srpskoj na srpskom Trebeviću nema svinjetine, nema `banjalučkog piva`, nema `Đedove rakije`. Zašto?”, upitao je Elek i zamolio ministra trgovine i turizma Republike Srspke Denisa Šulića da pokrene to pitanje u Skupštini.

Elek je rekao da će odgovori na sve navode iz Škipininog pisma biti dostavljeni odgovori i ponovo pozvao sve firme da pokažu društvenu odgovornost kao što je to učinio Olimpijski centar „Jahorina.

“Ovim pitanjima ću se sada baviti i ja, bez politike, kao predsjednik Nadzornog odbora i čovjek koji je životno zainteresovan za zdravlje stanovništva i ekonomski prosperitet”, rekao je Elek.

Elek je istako da je Olimpijski centar “Jahorina” u posljednjih mjesec Vladi Republike srpske vratio 12 miliona KM i jutros milion i po KM IRB-u.

“Stabilizovali smo preduzeće i većih problema više za Olimpijski centar neće biti”, rekao je Elek na konferenciji za medije nakon održane Skupštine akcionara Olimpijskog centra “Jahorina”.

On je zahvalio za saradnju Draženu Vrhovcu, koji je podnio ostavku na mjestu vršioca dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/.

Povezani članci

Vujičić: Obustavićemo radove na svakom milimetru zemlje u Srpskoj

Blokirani su radovi na proširenju sarajevskog aerodroma na teritoriju Republike Srpske u opštini Istočna Ilidža i biće obustavljeni na svakom milimetru zemlje u Srpskoj, izjavio je Srni poslanik Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić. “Prema mojim informacijama, investitor Aerodrom Sarajevo ušao je sa radovima 50 metara u teritoriju Republike Srpske, ali su blokirani i […]

Sarajevski aerodrom uzurpirao više od 22.000 metara kvadratnih imovine Srpske; Inspektori na terenu (VIDEO)

Građevinski inspektori, geometri i rukovodioci svih relevantnih republičkih institucija danas na terenu u Istočnoj Ilidži, gdje je sarajevski aerodrom započeo radove na proširenju aerodromskog kompleksa. Konstantovali su da je federalni investitor “zagazio” duboko u teritoriju Republike Srpske. Na 25 katastarskih čestica uzurpirali su više od 22.000 metara kvadratnih imovine Srpske. Granica je precizirana i obilježena. […]