Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Zbog malverzacija u šumskim gazdinstvima uhapšena četiri lica, za petim se traga

26 Avgust 2024
2 min.
Zbog malverzacija u šumskim gazdinstvima uhapšena četiri lica, za petim se traga

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu saopštilo je da se od jutarnjih časova, po naredbi Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, vrše pretresi na više lokacija, i to na području opština Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad, te da su slobode lišena četiri lica, dok se za licem čiji su inicijali B.S. intenzivno traga.

Pretresi se vrše u okviru istrage Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, koja se odnosi na nezakonita postupanja odgovornih lica u preduzeću “Šume Republike Srpske” i šumskih gazdinstva “Romanija” sa Sokoca, “Sjemeć” iz Rogatice, “Visočnik” sa Han Pijeska i “Panos” iz Višegrada.

Osumnjičena lica se terete da su tokom 2020. godine na području opština Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad, i to G.S. kao vršilac dužnosti direktora preduzeća “Šume Republike Srpske”, B.S. kao v.d. direktor ŠG “Romanija”, L.M. kao v.d. direktor ŠG “Sjemeć”, G.J. kao v.d. direktor ŠG “Visočnik” i Č.L. kao v.d. direktor ŠG “Panos”, iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja i tom prilikom nanijeli štetu budžetu Republike Srpske, saopšteno je iz Okružnog javnog tužilaštva.

Oni su svjesno kršili Zakon o javnim nabavkama BiH, zloupotrijebivši hitnost navedenu u naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, iako su znali da opštine Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rogatica nisu proglasile elementarnu nepogodu, te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije korona, koja je od Svjetske zdravstvene organizacije proglašena na globalnom nivou.

Pripadnici MUP-a Republike Srpske su prilikom izvršavanja naredbe Okružnog suda u Istočnom Sarajevu lišili slobode četiri lica čiji su inicijali G.S, L.M, G.J. i Č.L, dok je lice B.S. izbjeglo lišenje slobode i za kojim se trenutno intenzivno traga.

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je svjesno činjenice da su se u protekla dva dana pojavile informacije u medijima od osumnjičenog B.S. i koje su očigledno iskorištene da bi se izbjeglo hapšenje.

Na osnovu ovih činjenica je formiran poseban predmet u kojem će se istražiti da li je došlo do ugrožavanja istrage i eventualnog procesuiranja počinilaca, ističe se u saopštenju.

Ova akcija je jedna od mnogih koja se provode u okviru Akcionog plana za borbu protiv korupcije Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

SRNA

Povezani članci

Košarac: Vukanović kriv za klevetu, novac ide u humanitarne svrhe

 Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je dobio prvostepenu presudu protiv lidera Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića za iznesene klevete i najavio da će novac donirati u humanitarne svrhe. Košarac je naveo da ga je advokatski tim danas obavijestio da je dobio prvostepenu presudu protiv […]

MUP će obezbijediti povoljan bezbjedonosni ambijent za održavanje izbora

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske preduzeće sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti sa ciljem omogućavanja povoljnog bezbjednosnog ambijenta za održavanje lokalnih izbora u BiH, 6. oktobra, konstatovano je na današnjoj sjednici Štaba MUP-a “Izbori 2024”. Tokom današnjeg sastanka, Štab kojim rukovodi direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, definisao je planske aktivnosti u izbornom […]